История на успеха с Пластхим-Т АД

Често когато чуем за голям производствен завод, асоциацията ни е за иновативни машини, които работят безспирно и стотици хора, които ги управляват. Последното, за което мислим са софтуерите, които използват, IT инфраструктурата им и т.н. Истината е, че зад всяка една голяма фабрика стоят терабайти хардуерни мощности, софтуер и компютри, които са необходими за управлението на процесите.

Такъв е случаят и с един от най-големите производители на биаксиално ориентирано полипропиленово фолио (БОПП), каст ориентирано полипропиленово фолио (КПП) и гъвкави опаковки на Балканския полуостров – Пластхим-Т АД.

Преди повече от 5 години консултанти, наети да подменят и осъвременят съществуващата IT инфраструктура на предприятието, се свързаха с нас, за да обсъдим сериозните предизвикателства, пред които бяха изправени.

Предизвикателства

Заводът работеше с пълна сила, но съществуващите хардуерни и софтуерни системи не смогваха на производственото натоварване. Водени от желанието за инвестиции в модерни производствени мощности и растеж на продажбите, те бяха оставили на заден план технологичната модернизация, което не след дълго доведе и до проблеми в производителността на машините и управлението на продукцията.

Стара инфраструктура и хардуер (компютри), недостатъчни софтуерни лицензи, IT мрежа с недостатъчен капацитет, липса на квалифицирани IT кадри, които да са отговорни за трите производствени локации, бяха само част от проблемите, с които трябваше да се справи ръководството. В допълнение, текущият им доставчик на облачни услуги използваше остаряла техника, бавни дискови масиви, стари процесори неспособни да издържат на текущото натоварване, проблеми със съпорта и не достатъчно квалифицирани служители, не отговаряха на изискванията и капацитета на предприятието.

Екипът от консултанти трябваше да отстрани всички текущи нередности, да направи безпроблемна миграция към нова облачна среда, технологичен и софтуерен ъпгрейд. В това число внедряване на нова ERP система, по-иновативна счетоводна програма, както и цялостен ъпдейт на машинния софтуер.

В търсене на решение

Приоритетно за Пластхим-Т беше намирането на нов доставчик на облачни услуги, който да покрие 100% от техните изисквания и да предложи безупречна и адекватна техническа компетентност по поддръжката на работещите системи. Самите Пластхим-Т също бяха инвестирали в собствен сървърен център, но не можеха да се доверят изцяло на него, поради липсата на обучен персонал по поддръжка. Затова решиха да потърсят надежден клауд доставчик с отлична репутация в лицето на Датикум АД.

“Датикум ни спечелиха и с това, че използват само доказани, големи доставчици за инфраструктурата в облака (VMware, IBM, и т.н.). Също бях впечатлен, че се разполагат в собствен дейта център. Много съм благодарен и на екипа на Датикум за бързата реакция и мигновения съпорт, всеки път когато имахме нужда от тях. По време на миграцията към облака бяха неотлъчно до нас. Винаги всичко работеше и дори при възникването на малък проблем, той се отстраняваше мигновено. Изградихме страхотни взаимоотношения и до днес”, споделя ръководителят на проекта към онзи момент, Боян Алексиев.

Резултати

Благодарение на екипните действия от страна на Датикум и съвместно с екипа от консултанти от страна на клиента, успяхме да създадем оптималната облачна инфраструктура on-prem, която работи безпроблемно и до днес. По време на миграцията не се наложи да спрем дори и за секунда производствените мощности – “Служителите дори не разбраха, че правим миграция, само бяха помолени да рестартират машините си”, спомня си Георги Цеков, търговски директор на Датикум по онова време. Освен иновативната облачната инфраструктура, с която може да се похвали Пластхим-Т, разходите им за IT дейности също намаляха драстично.

Вече 8-ма година Пластхим-Т продължават да работят с нас и са изключително доволни от сътрудничеството ни.

Партньорството ни с Датикум ни дава възможност да се съсредоточим върху важните за нас задачи, свързани с основната ни дейност. Удовлетворени сме от избора си на сигурен и надежден доставчик на облачни услуги, какъвто е Датикум.

Галин Георгиев, Managing Director Plastchim-T AD