Отключете нови бизнес възможности с облачната цифрова трансформация

Търговията на дребно и онлайн пазаруването са неразделна част от ежедневието ни като потребители. Електронната търговия се разраства с всяка изминала година, привличайки все повече поколения с практически неограничен избор, атрактивни оферти и лекота на пазаруването. Но какво е необходимо, за да успее един бизнес с амбиции за навлизане на нови пазари и увеличаване на продажбите в този силно конкурентен сегмент?

Важни ли са облачните технологии за електронната и търговията на дребно?

Наш клиент е търговец на дребно с физически магазини и значително онлайн присъствие. Компанията се радва на бърз растеж в канала за електронна търговия, но екипът, който е ангажиран с развитието на направлението, изпитва доста затруднения при работата с наследените локални ИТ системи.

Огромните възможности, които електронната търговия предлага, неизменно увеличиха и конкуренцията в областта и затова, компанията реши да направи дигитална трансформация на бизнеса си. Мениджмънтът и екипите бяха наясно, че за да останат конкурентоспособни и да подобрят обслужването на клиентите, тази стратегия трябва да се осъществи чрез внедряване на облачни технологии.

Предизвикателството

Компанията се сблъскваше със значителни предизвикателства в онлайн инфраструктурата си по време на пиковите сезони на пазаруване, което от своя страна водеше до забавяне зареждането на сайта и разочаровани клиенти. Традиционната ИТ инфраструктура ограничаваше разработването на нови функции и приложения, които биха могли да подобрят преживяването на клиентите по време на онлайн пазаруването. Освен това, управлението на големи обеми от данни за клиентите и продажбите, също представляваха сериозен проблем, тъй като компанията нямаше капацитет да ги анализира и да извлича от тях навременна и полезна информация.

Решението

Решението, за което всички бяха единодушни, беше да се обърнат към иновативните облачни технологии. Съвременните тенденции в областта показват, че използването на облачни услуги е най- успешната стратегия, за да се отговори на ежедневните предизвикателства и да се стимулира цифровата трансформация. Ръководството на компанията и експертите на Датикум формулираха цялостния подход за внедряване на облачни технологии, основан на три стълба:

Мащабируема инфраструктура: Компанията мигрира своята платформа за електронна търговия към инфраструктура като услуга (IaaS), предлагана от Датикум, като утвърден и надежден доставчик на облачни услуги. Тази стъпка позволява на бизнеса автоматично мащабиране в зависимост от нуждите на трафика. Ресурсите бяха безпроблемно увеличени, за да се справят с увеличените натоварвания по време на празничния сезон.

Анализ на данни: За обработката и анализа на огромни количества данни за клиентите бяха използвани услуги за анализ на данни, базирани на облак. Това им позволи да разберат поведението на клиентите, да персонализират препоръките и да оптимизират операциите по веригата за доставки.

Иновативни софтуерни разработки: От ритейл компанията възприеха подход, като разработиха нови функции и приложения за контейнери, използвайки решения за платформа като услуга (PaaS). Това ускори разработването и даде възможност за по-чести актуализации на платформата за електронна търговия.

Disaster Recovery

Резултати

В резултат на тази фокусирана стратегия за внедряване на облачни решения, търговецът на дребно успя да се справи с големия трафик без прекъсване, което значително повиши удовлетвореността на клиентите по време на пиковите сезони на пазаруване и доведе до увеличаване на продажбите.

Използвайки базираните на облака анализи на данни, компанията получи полезна информация за предпочитанията на клиентите, моделите на покупки и управлението на запасите, което ѝ позволи да оптимизира нивата на запасите си, да намали разходите и да подобри обслужването на клиентите.

Разработката в облака позволи по-бързи иновации, сред които предварителни изгледи на продукти с добавена реалност и чатботове за поддръжка на клиенти, задвижвани от изкуствен интелект. Всички те бяха внедрени бързо, подобрявайки преживяването при онлайн пазаруване.

Не на последно място, подобрената киберсигурност гарантира на бизнеса и потребителите, че всички чувствителни данни на клиентите и активите на търговеца са защитени, наблюдавани 24/7 и подкрепени от най-съвременните технологии, които облачната платформа на Датикум предоставя.

Въпреки първоначалната инвестиция в разходи за миграция, моделът на заплащане според нуждите, позволи на компанията да управлява ефективно разходите си, като намали дългосрочните капиталови разходи. Облакът също така допринесе за бързо търговско разрастване в нови географски райони, като онлайн присъствие на нови пазари. То се осъществи без да се изгражда физическа инфраструктура, което безспорно катализира регионалния и  глобален растеж на сделките и транзакциите на компанията.

Чрез облачните услуги се постига мащабируемост, задълбочен анализ на данни и въвеждане на иновативни приложения. Всичко това помага на търговците на дребно и в областта на електронната търговия, значително да ускорят и увеличат обемите на своите операции, да подобрят преживяването на клиентите, да увеличат продажбите и да спестят разходи.

С богатия си опит във внедряването на най-новите облачни иновации, експертите на Daticum са високо ценени и търсени при внедряването на надеждни и мащабируеми технологии, които помагат на бизнеса да се разраства. Нашият набор от облачни услуги гарантира безпроблемно и сигурно функциониране 24/7 за вашия бизнес и ви дава възможност да осигурите най-добрата стойност на своите клиенти.
Свържете се с нашите експерти, за да намерим най-доброто облачно решение за вашия електронен магазин