Облачните услуги предначертават развлекателната и игралната индустрии

Резюме

Пандемията COVID-19 принуди много хора да останат вкъщи и да се обърнат към дигиталните пътища за забавление. Глобалният пазар на дигитални медии непрекъснато расте, като игрите осигуряват най-големия дял от приходите. Очаква се индустрията да достигне 321 милиарда долара до 2026 г. според доклада Global Entertainment and Media Outlook 2022-26 на PwC. Статистиката показва, че към 2022 година има над 1 милиард онлайн геймъри по целия свят, като Китай, Южна Корея и Япония са държавите с  най-голям обхват на онлайн игрите сред населението.

Как да се забавляваме 24/7 и гарантираме префектното клиентско изживяване?

За разработчиците на софтуер и свързани услуги в тази индустрия дългосрочното обвързване с надеждни  доставчици на облачни услуги и инфраструктура е императив. Глобалният растеж и бизнес операции изискват гарантирани качество, непрекъсваемост на услугата, заедно с гъвкави възможности за бързо мащабиране на ресурсите.

Нашият клиент е доставчик на онлайн софтуер с основен фокус разработване и предоставяне на игри за онлайн казина. За да продължи успешното си развитие, компанията създава продукти, отговарящи на нуждите на различните сегменти клиенти. Разнообразният продуктов каталог включва стотици успешни HTML5 игри, които са достъпни на всяка платформа чрез мобилно устройство, настолен компютър или таблет. В допълнение се предлагат атрактивни концепции за джакпот и White label платформа.

Игрите на компанията са сертифицирани за 17 пазара и над 800 казина, а продуктовото портфолио редовно се обновява с нови заглавия на слотове, създавайки съдържание, което се харесва на различните играчи. Игрите са с различни механики и отлични математически модели, предлагани в категории като класически, приключенски, египетски, азиатски, митове и др. Компанията предлага най-вълнуващите заглавия и иновативни решения, които забавляват и ангажират играчите с нови преживявания.

Предизвикателството

Нарасналият интерес към онлайн игрите и спортните залагания изискваше изграждането на абсолютно надеждна, високопроизводителна, скалируема инфраструктура за онлайн гейминг оператор. В допълнение компанията  предоставя и една от водещите платформи за онлайн спортни залагания в България. Тази индустрия е сред най-взискателните и изисква 100% гарантирана непрекъсваемост на операциите.

Заданието от клиента беше  да бъде осигурена безпроблемна миграция на сървърите на клиента от текущо използвана инфраструктура към облачната платформа на Daticum, без прекъсване на услугите по никакъв начин. Бизнес моделът на клиента изключва какъвто и да е даунтайм по време на миграцията, защото пропуснатите ползи през това време щяха да са колосални.

В търсене на решение

Създадохме проектен екип, който включваше представители на възложителя, екип на Датикум, както и съвместна работа с предходния IS доставчик. За целите на миграцията мрежовите инженери на Датикум и мрежовите инженери на клиента работиха съвместно и създадоха план за преместване и миграция на услугите към  Датикум със 100% uptime.

Резултатите

Ние си давахме сметка, че дори забавяне от минути или час можеше да доведе до непредвидими материални и репутационни щети за бизнеса на компанията, затова инженерните ни екипи извършиха миграцията безупречно и по план. Доверието от клиента ни накара да осъзнаем огромната отговорност, която поемаме не само към него, но и към партньорите му от цял свят. Екипът на Датикум извърши миграцията безпроблемно, като гарантира непрекъсваемостта на операциите и осигури нови бизнес възможности за глобалните амбиции на компанията.

Георги Цеков, СЕО на Датикум АД

Клиентът се възползва от високопроизводителните, скалируеми облачни услуги предоставени от Датикум, които да обслужват техните услуги по целия свят. Допълнително Датикум предостави и услуги по Backup, както и DDOS защита на трафика. С това се разшириха възможностите за скалиране и разширяване на пазарното присъствие по света, без ограничения свързани с ИТ инфраструктурата.