От рафтовете до облака: BulMag използва предимствата на технологиите

Революция в търговията на дребно:  BulMag избира облака, за да осигури растеж, безпроблемни операции и подобрено обслужване на клиентите.

Кратко представяне на компанията

BulMag e компания с 27 годишна успешна история,  създала и развила утвърдена регионална верига от супермаркети в Северна България. Дружеството предлага широк набор от качествени продукти на доказани български производители и вносни стоки, като поддържа постоянен асортимент от над 26 000 артикула, от 2260 търговски марки. Първостепенен фокус в корпоративната стратегия е удовлетвореността на клиентските потребности, компетентното обслужване, с внимание и грижа във всеки етап от процесите.

Освен физически магазини, веригата предлага продукти си чрез онлайн магазин, като дневните доставки са над 200. Клиентите получават удобството да разгледат целия асортимент и поръчат желаните продукти, които се доставят до вратата на дома или офиса в удобно време, до над 30 населени места в областите Варна, Шумен и Търговище, както и в цяла България с куриер.

С дългосрочна визия за бъдещето, компанията BulMag е уверена, че по-удобното пазаруване и спестеното време за семейството, заедно с доставката на качествени продукти и отличното обслужване, са ключовите предимства за успешно присъствие в силно конкурентния сегмент, търговия на бързооборотни стоки към крайни клиенти.

Предизвикателството

С разрастването на бизнеса си, многократното увеличение на ежедневните операции и добавянето на он-лайн каналите за пазаруване, компанията изпитва необходимост от нова ИТ инфраструктура, с много по-големи параметри и цялостно надграждане на софтуера. Това включва необходимост от по-мощни сървъри, поемащи непрекъснато нарастващите натоварвания, обслужване на заявките в реално време, които е трудно да бъдат покрити със съществуващото оборудване и инфраструктура.

Новите инфраструктура и бизнес софтуер трябва да обслужват всички бизнес процеси, физическите супермаркети, онлайн магазина, както и да осигуряват в реално време безпроблемно получаване на поръчките от търговците и търговските агенти, подавани от точките на продажба (поръчките през мобилните покет устройствата).

Избор на доставчик

Екипът на BulMag започва проучване за избор на доставчик на цялостно решение, като анализира две алтернативи – цялостна миграция към облак или колокация на собствени сървъри. При срещите с потенциалните доставчици, изборът на облачното решение е предпочетен, поради очевидните предимства – централизирано и лесно управление на ресурсите, гъвкавост и мащабируемост, по-ефективно управление на оперативните и капиталови разходи, и не на последно място – качествената и навременна поддръжка 24/7.

Първоначалното задание е свързано с търсене на подходящ дейта център за колокация, но екипът на BulMag не успява да открие предложение, което да удовлетвори изцяло изискванията. Осъществени са срещи с няколко от водещите доставчици на облачни услуги, сред които и Датикум.

Специалистите от BulMag са привлечени от Датикум платформата и функционалностите, които тя предоставя, в следствие на демонстрираните гъвкавост на  услугите, възможностите и лекотата на управление на сървърите и ИТ инфраструктурата. Дори повече, екипът на BulMag е убеден в предимствата на цялостната миграция към облачно решение. Ритейл компанията оценява безспорните предимства на Датикум платформата, през която получава възможност за лесно, бързо, централизирано и гъвкаво управление на необходимите изчислителни ресурси.

За разлика от конкурентните предложения не се налага писане на заявки, изпращане на имейли, изчакване и загуба на ценно време. Тази гъвкавост при управлението на ресурсите през облачната платформа Датикум се оказва печелившата формула. Вторият важен компонент при избора на доставчик се оказа текущата поддръжката на услугите (SLA).

Кратко описание на проекта

Първоначалният етап на проектът включва миграция на сървърите върху ИТ инфраструктура, предоставяна от Датикум. Бизнесът с бързо оборотни стоки е изключително конкурентен и затова бяха необходими  сървъри с високи характеристики, които да гарантират непрекъсваемо управление на дейността и обслужване в реално време на десетки хиляди транзакции. Критично важно беше наличието на надеждна ИТ инфраструктура, която да обезпечи работата  на множеството он-лайн магазини, които BulMag управлява.

 

Безпроблемната миграция към облака, която екипът на Датикум осъществи, помогна на компанията  да постигне мащабируемост, гъвкавост, допълнителна кибер защита и по-високо ниво на поддръжка, което гарантира непрекъсваемост на услугата. Въпреки, че BulMag имаха ясна представа за техническите параметри на инфраструктурата си, избраха да действат спрямо текущите нужди и постепенното да увеличават параметрите, възползвайки се от едно от основните предимства на платформата Датикум, а именно  скалируемост на ресурсите и оптимизация на разходите.

Резултати

Работата в облака обезпечи безпроблемното управление на всички бизнес процеси на BulMag, репликациите към магазините, работата на всички потребители в бек офисите, както и репликации на всички артикули и промоции в магазините. Към настоящия момент всичките 18 магазина, както и онлайн магазина с десетки хиляди артикули се хостват в дейта центъра на Датикум.

Датикум предостави гъвкаво, скалируемо и стабилно облачно решение. През платформата получихме възможност за уеб базирано провизиране на необходимите ресурси. Дейта центърът осигурява непрекъсваемост на процесите и стабилна работа на системата. След затваряне на физическите магазини, бизнесът не спира – системата си работи 24/7, защото онлайн магазините ни са 24/7. Текущата поддръжка от висококвалифицираният екип на Датикум е отлична. Винаги когато ги потърсим има бърза реакция, веднага се вземат решения и предприемат мерки за отстраняване на възникнали проблеми.

Борислав Трънчев, CEO и основател на BulMag


Свържете се с нашите експерти, за да намерим най-доброто облачно решение за вашият бизнес